Opsti podaci o selu

Kasidol se nalazi na 14 kilometru udaljeno od pozarevca. Do njega se stize magistralnim putem Pozarevac - Veliko Gradiste, ckretanjem u desno na devetom kilometru prema selu Bare. Inace, nalazi se u istocnom delu Stiga. Selo se nalazi na nadmorskoj visini do 120 metara. Mestani sela su Srpskog porekla.

Prema popisu stanovnistva, odnosno poreskih glava, broja kuca i rukovodstva opstina 1839. godine selo Kasidol pripadalo je srezu Pamsko - poreckom sa sedistem u Velikom Gradistu. Opstina Kasidol tada je imala 101 poresku glavu i imala je 89 kuca.
Opstinsku upravu - rukovodstvo opstine sacinjavali su :
Glisa Jankovic, predsedatelj,
Mirko Jovicic, pomocnik i
Mladen Pavlovic pomocnik.

U popisu skola 1912 godine u srezu Pozarevackom, pored ostalih navodi se i skola u Kasidolu.
Seoska zavetina - slava sela je Spasovdan.
Opsti podaci o selu kazu:
Selo Kasidol ima 1230 hektara i 12 ari obradivog zemljista, a mestani se uglavnom bave zemljoradnjom.
Selo ima direktnu autobusku liniju sa Pozarevcom 4 puta dnevno, odnosno 2 puta preko vikenda. Selo ima telefonsku mrezu. struja je uvedena u selo 1961. godine. Postoje dve prodavnice mesovite robe. Ima mesnu kancelariju. Pored prodavnica u selu postoji i jedan kafic, kao i jedna kafana sportskog drustva. Uz sve to u selu ima i zanatlija kao sto su stolari, bravari i drugi.

Istorijat sela kaze da se selo Kasidol ne spominje u srednjovekovnim istorijskim izvorima. Prvi ga pominje Joakim Vujic 1826 godine, koji kaze da je prosao kroz Kasidol i stigao u selo Smoljinac.
Po legendi nekada su isto selo sacinjavala danasnja sela Bare, Beranje i Kasidol. Zavladala je kuga, stanovnistvo se razbolelo, pa od jednog sela napravise gore pomenuta tri.

Prema predanju Kasidol je dobio ime po nekom Kasi, a po drugima naziv potice po konjskom kasu. Inace ovo selo nadaleko je poznato po konjarstvu. U srpsko - turskim ratovima iz sela je ucestvovao citav eskadron konjice, kazu vojni zapisi. Danas se u selu odrzavaju konjske trke, jer selo ima trkacku stazu ( hipodrom), najveca trka je na Todorovu subotu.

Нема коментара: